Апотека на степеницама

„Апотека на степеницама” је прва и најстарија апотека у граду, отворена 1784. године као “Апотека код спаситеља”. Последњи власник, од 1927. године, био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића, а као апотека је радила до 1971. када је, као део Градског музеја, претворена у изложбени простор.

У простору овог објекта Градског музеја Вршац су следеће поставке: експонати о историјату здравствене културе; сећање на Пају Јовановића; поставка предмета пронађених на овом локалитету од палеолита до средњег века, а четврта целина су изложене медаље из 18. и 19. века.

Поставку експоната о историјату здравствене културе чини оригинални инвентар и намештај из минулог доба- каса, вага, апотекарске пресе, авани, укази апотекара и лекара, као и подаци о здравству.

За љубитеље уметности, посебно је занимљива поставка о сликару Паји Јовановићу, рођеном Вршчанину. Централно место има слика Вршачки триптих која приказује три основне делатности у Вршцу, слику пијаце, бербе и жетве - платно за које је добио златну медаљу на миленијумској изложби у Будимпешти. Ту је и неколико портрета и скице за сликарева велика платна. У овој поставци је и портрет краља Александра у природној величини, који је Паја Јовановић, после „Крунисања цара Душана“, сматрао својим највреднијим платном.

АПОТЕКА НА СТЕПЕНИЦАМА


Стевана Немање бб, 26300 Вршац
Телефон: +831 13 831 899


ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ

Апотека на степеницама ради по принципу најављене посете коју можете заказати на број телефона 013/838-053 и недељом: 10.00-14.00.


ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ


ПОЈЕДИНАЧНЕ ПОСЕТЕ:

Одрасли - 100 дин.
Студенти (унуверзитета у Србији), ученици средњих школа, пензионери - 50 динара


ГРУПНЕ ПОСЕТЕ: 80 дин по посетиоцу.
Обилазак једног објекта 80 динара, обилазак два објекта 120 динара, обилазак три објекта 160 динара.

ПРАВО НА БЕСПЛАТАН УЛАЗАК У МУЗЕЈ

Чланови Музејског друштва Србије, чланови ICOM-а, новинари (уз легитимацију), колеге из других музеја, особе са посебним потребама, особе са инвалидитетом и пратилац, деца до 15 година старости, уз пратњу одрасле особе.