Апотека на степеницама

Апотека на степеницама” је прва и најстарија апотека у граду, отворена 1784. године као “Апотека код спаситеља”. Последњи власник, од 1927. године, био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића, а као апотека је радила до 1971. када је, као део Градског музеја, претворена у изложбени простор.

У простору овог објекта Градског музеја Вршац је следећа поставка: природњачка збирка Градског музеја Вршац коју чине експонати из области палеонтологије, остеологије као и орнитологије.

Захваљујући Феликс Милекеру који је од преузимања дужности кустоса Градског музеја Вршац 1882. године предано, са пионирским жаром прикупљао “старине” фосиле остатке биљног и животињског света, али истовремено радио и на формирању колекције савременог биодиверзитета. Данашња Природњачка збирка вршачког музеја може се похвалити веома ретким примерцима биљака и животиња из различитих периода њиховог развоја.

Посебно дивљење представља изузетно добро очувана збирка препарираних животиња, настала крајем XИX и почетком XX века. Захваљујући сарадњи са Заводом за заштиту природе из Новог Сада, чији су стручњаци обрадили најзначајније примерке колекције Градски музеј Вршац после више деценија може да представи део великог богатства Природњачке збирке, која се свртава у једну од најстаријих и најбогатијих у Србији.

АПОТЕКА НА СТЕПЕНИЦАМА


Стевана Немање бб, 26300 Вршац
Телефон: +831 13 831 899


ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ

Апотека на степеницама ради по принципу најављене посете коју можете заказати на број телефона 013/838-053 и недељом: 10.00-14.00.


ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ


ПОЈЕДИНАЧНЕ ПОСЕТЕ:

Одрасли - 100 дин.
Студенти (унуверзитета у Србији), ученици средњих школа, пензионери - 50 динара


ГРУПНЕ ПОСЕТЕ: 80 дин по посетиоцу.
Обилазак једног објекта 80 динара, обилазак два објекта 120 динара, обилазак три објекта 160 динара.

ПРАВО НА БЕСПЛАТАН УЛАЗАК У МУЗЕЈ

Чланови Музејског друштва Србије, чланови ICOM-а, новинари (уз легитимацију), колеге из других музеја, особе са посебним потребама, особе са инвалидитетом и пратилац, деца до 15 година старости, уз пратњу одрасле особе.