Apoteka na stepenicama


Апотека на степеницама” је прва и најстарија апотека у граду, отворена 1784. године као “Апотека код спаситеља”. Последњи власник, од 1927. године, био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића, а као апотека је радила до 1971. када је, као део Градског музеја, претворена у изложбени простор.

У простору овог објекта Градског музеја Вршац је следећа поставка: природњачка збирка Градског музеја Вршац коју чине експонати из области палеонтологије, остеологије као и орнитологије.

Захваљујући Феликс Милекеру који је од преузимања дужности кустоса Градског музеја Вршац 1882. године предано, са пионирским жаром прикупљао “старине” фосиле остатке биљног и животињског света, али истовремено радио и на формирању колекције савременог биодиверзитета. Данашња Природњачка збирка вршачког музеја може се похвалити веома ретким примерцима биљака и животиња из различитих периода њиховог развоја.

Посебно дивљење представља изузетно добро очувана збирка препарираних животиња, настала крајем XIX и почетком XX века. Захваљујући сарадњи са Заводом за заштиту природе из Новог Сада, чији су стручњаци обрадили најзначајније примерке колекције Градски музеј Вршац после више деценија може да представи део великог богатства Природњачке збирке, која се свртава у једну од најстаријих и најбогатијих у Србији.

APOTEKA NA STEPENICAMA

Stevana Nemanje bb, 26300 Vršac
Telefon: +831 13 831 899

Važne informacije za posetioce

Apoteka na stepenicama radi po principu najavljene posete koju možete zakazati na broj telefona 013/838-053 i nedeljom: 10.00-14.00h.


CENA ULAZNICE:


POJEDINAČNE POSETE:

Odrаsli - 100 din.
Studenti (unuverzitetа u Srbiji), učenici srednjih školа, penzioneri - 50 din


GRUPNE POSETE: 80 din po posetiocu.
Obilazak jednog objekta 80 dinara obilazak dva objekta 120 dinara, obilazak tri objekta 160 dinara.

PRAVO NA BESPLATAN ULAZAK U MUZEJ

Člаnovi Muzejskog društvа Srbije, člаnovi ICOM-а, novinаri (uz legitimаciju), kolege iz drugih muzejа, osobe sа posebnim potrebаmа, osobe sа invаliditetom i prаtilаc, decа do 15 godinа stаrosti, uz prаtnju odrаsle osobe.