Apoteka na stepenicama

„Apoteka na stepenicama” je prva i najstarija apoteka u gradu, otvorena 1784. godine kao “Apoteka kod spasitelja”. Poslednji vlasnik, od 1927. godine, bio je Aleksandar Jovanović, polubrat čuvenog slikara Paje Jovanovića, a kao apoteka je radila do 1971. kada je, kao deo Gradskog muzeja, pretvorena u izložbeni prostor.

U prostoru ovog objekta Gradskog muzeja Vršac su sledeće postavke: eksponati o istorijatu zdravstvene kulture; sećanje na Paju Jovanovića; postavka predmeta pronađenih na ovom lokalitetu od paleolita do srednjeg veka, a četvrta celina su izložene medalje iz 18. i 19. veka.

Postavku eksponata o istorijatu zdravstvene kulture čini originalni inventar i nameštaj iz minulog doba- kasa, vaga, apotekarske prese, avani, ukazi apotekara i lekara, kao i podaci o zdravstvu.

Za ljubitelje umetnosti, posebno je zanimljiva postavka o slikaru Paji Jovanoviću, rođenom Vrščaninu. Centralno mesto ima slika Vršački triptih koja prikazuje tri osnovne delatnosti u Vršcu, sliku pijace, berbe i žetve - platno za koje je dobio zlatnu medalju na milenijumskoj izložbi u Budimpešti. Tu je i nekoliko portreta i skice za slikareva velika platna. U ovoj postavci je i portret kralja Aleksandra u prirodnoj veličini, koji je Paja Jovanović, posle „Krunisanja cara Dušana“, smatrao svojim najvrednijim platnom.

APOTEKA NA STEPENICAMA

Stevana Nemanje bb, 26300 Vršac
Telefon: +831 13 831 899

Važne informacije za posetioce

Apoteka na stepenicama radi po principu najavljene posete koju možete zakazati na broj telefona 013/838-053 i nedeljom: 10.00-14.00h.


CENA ULAZNICE:


POJEDINAČNE POSETE:

Odrаsli - 100 din.
Studenti (unuverzitetа u Srbiji), učenici srednjih školа, penzioneri - 50 din


GRUPNE POSETE: 80 din po posetiocu.
Obilazak jednog objekta 80 dinara obilazak dva objekta 120 dinara, obilazak tri objekta 160 dinara.

PRAVO NA BESPLATAN ULAZAK U MUZEJ

Člаnovi Muzejskog društvа Srbije, člаnovi ICOM-а, novinаri (uz legitimаciju), kolege iz drugih muzejа, osobe sа posebnim potrebаmа, osobe sа invаliditetom i prаtilаc, decа do 15 godinа stаrosti, uz prаtnju odrаsle osobe.