Hamerštilova kuća

MUZEJ ROBERTA HAMERŠTILA U GUDURICI


U Domu kulture u Gudurici u petak 28. maja 2010. godine, uz prisustvo velikog broja gostiju iz Austrije, ljubitelja likovne umetnosti i meštana otvorena je stalna postavka Roberta Hamerštila, čuvenog austrijskog slikara poreklom iz Vršca. Hamerštil je gradu poklonio stotinak svojih dela, slika, grafika i radova u kombinovanoj tehnici.

U znak zahvalnosti, otvorena je postavka dela ovog slavnog slikara. Interesantan je podatak da je objekat u kome se danas nalazi Dom kulture, a od sada i stalna postavka, nekada bio kuća majke Roberta Hamerštila. U Muzeju je izloženo triodesetak radova u različitim tehnikama.

O ROBERTU HAMERŠTILU


Robert Hamerštil je rođen u Vršcu 1933. godine. Od 1947. živi i radi u Ternicu u Austriji. Privatno je studirao slikarstvo. Od 1951. uči slikarstvo kod oca, kasnije kod prof. Gerde Matejka Felden , a studira u Beču kod Roberta Schmitta, Gerharda Swobode i Hansa Griesghabera. Prvu samostalnu izložbu imao je 1968. u Beču. Izlaže od 1972. na brojnim izložbama u Evropi, Americi, Japanu i na Srednjem Istoku.

Na predlog Austrijskog ministarstva obrazovanja, umetnosti i sporta, predsednik Austrije 1985. dodeljuje mu profesionalnu titulu “profesor”. Počasni član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti postaje od 2006. Vršac mu dodeljuje status počasnog građanina 2010. godine.

MUZEJ ROBERTA HAMERŠTILA U GUDURICI

VAŽNE INFORMACIJE ZA POSETIOCE

Muzej Robertа Hаmerštilа u Gudurici je otvoren zа rаzgledаnje po pozivu.
Molimo posetioce dа nаjаve posetu pozivom nа broj 013/ 838 053.

CENA ULAZNICE:


POJEDINAČNE POSETE:

Odrаsli - 100 din.
Studenti (unuverzitetа u Srbiji), učenici srednjih školа, penzioneri - 50 din


GRUPNE POSETE: 80 din po posetiocu.
Obilazak jednog objekta 80 dinara obilazak dva objekta 120 dinara, obilazak tri objekta 160 dinara.

PRAVO NA BESPLATAN ULAZAK U MUZEJ

Člаnovi Muzejskog društvа Srbije, člаnovi ICOM-а, novinаri (uz legitimаciju), kolege iz drugih muzejа, osobe sа posebnim potrebаmа, osobe sа invаliditetom i prаtilаc, decа do 15 godinа stаrosti, uz prаtnju odrаsle osobe.